Rouwbegeleiding

Rouwen kost energie

Het kan iedereen overkomen: rouw als je een dierbaar persoon verliest. De pijn iemand te moeten missen. Je leven opnieuw inrichten nu de geliefde persoon voorgoed weg is. De wereld lijkt nooit meer hetzelfde. Rouwen is weer opnieuw je weg zoeken en je leven aanpassen.

De tijd die mensen nodig hebben om een ‘normaal’ rouwproces te doorlopen is per persoon verschillend. Rouwen betekent dat je op een of andere manier het verlies verwerkt zodat je weer verder kan met je leven. Rouwen kost energie omdat je een viertal taken hebt af te werken.

Stagnatie van het rouwproces

Voor rouwenden is het belangrijk om over hun verlies te kunnen praten. Om alle emoties en gedachten te kunnen uiten en te delen, het liefst in eigen familie en vriendenkring. Het gaat in de eerste plaats om luisteren en er voor de ander zijn. Rouw is iets waar je doorheen moet.

Rouwbegeleiding is nodig als het proces stagneert, als er klachten ontstaan en je het gewone leven niet of nauwelijks op kunt pakken.

Er kan ook rouw optreden als je je werk kwijtraakt; als je relatie ophoudt; als een vriendschap wordt beëindigd. Of als je gezondheid je in de steek laat.

Taken van het rouwproces

Het aanvaarden van de realiteit van het verlies

 Het doorleven van de pijn en het verdriet

 Het aanpassen aan een nieuw leven waarin de overledene niet meer aanwezig is

 De overledene emotioneel een plaats geven en het oppakken van de draad van het leven

Begeleiding op maat

Een traject rouwbegeleiding is na het intakegesprek in te vullen naar jouw persoonlijke behoefte. Heb je behoefte aan een kennismakingsgesprek? Neem dan contact op met Rodenburg Coaching.