Burnout behandeling

Twee maanden thuis blijven werkt niet

Mensen gaan piekeren en belasten precies datgene wat ze zouden moeten ontlasten. Wat helpt wel? Na een periode van chronisch stress is er vaak sprake van een lichamelijke ontregeling die zowel fysieke als psychische klachten veroorzaakt. Je wilt voorkomen dat je je ziek moet melden. Je hebt van alles geprobeerd en het heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Toch hoeft niemand in zijn burnout gevangen te blijven.

Wat is een burnout behandeling?

Rodenburg Coaching kan je helpen bij het vinden van de weg naar herstel en vitaliteit. Ancla Rodenburg heeft zich sinds 2002 toegelegd op burnout behandeling en werkt met de CSR methode voor burnout behandeling. De burnout behandeling van Rodenburg Coaching is een aanpak op drie niveaus: lichamelijk, gedragsmatig en mentaal. Een burnout behandeling gaat uit van een intake gesprek en 10 sessies.

Stap 1: Kom in beweging

Je zult eerst moeten stoppen met het plegen van roofbouw. Dan volgt het lichamelijk herstellen. Je rust niet uit van op de bank zitten en veel slapen. Wat wèl werkt is regelmatig lichamelijke inspanning. Zo bouw je energie op en verdwijnen je klachten. Bij de start vindt een Energie Check Up plaats. Door het invullen van online vragenlijsten worden problemen rond oververmoeidheid, overbelasting en burnout in korte tijd zichtbaar gemaakt. De resultaten worden met je besproken in een coaching sessie. Het behandelplan start met een noodplan, dat maatregelen bevat om de roofbouw te stoppen, burnout verschijnselen te verminderen en herstel te bevorderen.

Stap 2: Inzicht in stress

Iedereen heeft zijn eigen klachten die optreden bij overbelasting. Door de klachten te registreren ga je je patronen ontdekken. Het is zaak om je lichaamssignalen niet langer te negeren. Die signalen vertellen je namelijk dat het tijd is om te stoppen. Je leert je grenzen te bewaken, ‘nee’ te zeggen en prioriteiten te stellen. Daarna wordt de fysieke en mentale belastbaarheid stapsgewijs opgebouwd. De volgende stap is verbetering van het zelfmanagement en het trainen van vaardigheden om op een gezonde wijze te functioneren.

Stap 3: Reïntegratie

Begeleiding van de reïntegratie is ook onderdeel van de behandeling evenals terugval preventie. De CSR methode kent een resultaat gerichte manier van werken, gericht op oplossingen in het hier en nu. Binnen twee maanden is er een duidelijke vermindering van klachten, herstel van gezondheid en verbetering van functioneren zichtbaar.

Verhalen uit de coaching praktijk – Ronald’s coaching ervaring

Ronald is een man die werk altijd vóór laat gaan. Hij is 6 jaar geleden begonnen met een eigen bedrijf. Het bedrijf is zijn lust en zijn leven. Hij kan echter niet zo goed maat houden. De werkdruk groeit hem boven het hoofd en hij is thuis niet meer te genieten. Ook krijgt hij last van lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door ’teveel stress’. Ronald heeft best wel in de gaten dat hij zo niet door kan gaan. Ronald wil het liefst zijn hoofd leeg kunnen maken. Hij wil zijn werk beter kunnen doseren. Op tijd naar huis om mee te draaien in het gezin. En ook wil hij graag aan zijn gezondheid werken en regelmatig sporten.

Ronald is iemand die het andere mensen graag naar de zin maakt. Een perfectionist. Zijn handen jeuken om het uitvoerend werk zo veel mogelijk zelf te doen. En als een deadline in zicht komt, gaat hij helemáál los. Daarna volgt steevast de ontgoocheling: een eruptie van lichamelijke kwalen en een humeur om op te schieten. Zo kan hij niet achterover leunen en genieten van het resultaat. Ronald heeft ingezien dat hij op tijd moet stoppen. Hij heeft behoefte aan vaste momenten in de week om te reflecteren. Keuzes maken die horen bij zijn rol als ondernemer en manager. Verder natuurlijk: delegeren en bij tijd en wijlen NEE verkopen.

Dankzij het coachtraject heeft Ronald de nodige keuzes gemaakt waardoor hij nu beter functioneert. Na 3 maanden is er een follow up en hoor ik:

“Het gaat erg goed met me. Ik werk nu in een lagere versnelling en dat voelt beheersbaar voor me. Ik ben blij met mijn werk. Mijn valkuil is dat ik te hard van stapel loop. Dan zit ik al gauw met een werkpakket dat me boven het hoofd uitgroeit. Ik heb geleerd dat ik naar mijn lichaam moet luisteren. Ter ontspanning blijf ik mijn rondjes hardlopen. Bedankt dat je me hebt laten inzien dat een stapje terug helemaal geen schande is.”

Gratis kennismakingsgesprek

Het zijn niet alleen ondernemers die in deze valkuil terecht kunnen komen: in elke functie of rol die je vervult, kun je last krijgen van lichamelijke klachten vanwege teveel stress. Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal van Ronald? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek waar we aan de slag gaan met jouw coaching vraag.